Odwołać Jacka Sutryka ze stanowiska? Wrocław podzielony

Jeśli we Wrocławiu dojdzie do referendum w sprawie odwołania ze stanowiska prezydenta Jacka Sutryka, może to być jedno z bardziej emocjonujących głosowań w mieście w ostatnich latach. Wrocław podzielił się bowiem dokładnie na pół – tylu samo jest w mieście zwolenników, co i przeciwników prezydenta. Tak wynika z naszej sondy, w której oddano aż 11704 głosów. Za odwołaniem Jacka Sutryka opowiedziało się 50,13 proc. głosujących, przeciw – 49,87 procent.

Przeprowadzenia we Wrocławiu referendum w sprawie odwołania prezydenta Jacka Sutryka chcą politycy Konfederacji. Powodem ma być polityka miasta wobec Ukraińców, patronowanie przez prezydenta marszowi środowisk LGBT oraz grudniowe rozwiązanie przez miasto odbywającej się na ulicy Świdnickiej pikiety antyaborcyjnej.

– Nie odpowiada nam wiele zachowań i pomysłów prezydenta Jacka Sutryka, oprócz potraktowania członków stowarzyszenia ProLive i polityki wobec Ukraińców, bardzo nie podobało nam się potraktowanie przez urzędników prezydenta Marszu Niepodległości 11 listopada – dodaje poseł Konfederacji Krzysztof Tuduj w rozmowie z portalem GazetaWroclawska.pl. – Naszym zdaniem rozwiązanie marszu z powodu kilku rac tuż po jego rozpoczęciu, wręcz przyczyniło się do eskalacji przemocy. Takie postępowanie nie ma nic wspólnego z jakimikolwiek zasadami zarządzania kryzysowego – dodaje wrocławski poseł Konfederacji.

Czy prezydent Jacek Sutryk powinien zostać odwołany ze stanowiska?

1. 50.13%

2. 49.87%

Z inicjatywą przeprowadzenia referendum może wystąpić każdy.
Aby jednak referendum mogło się odbyć, jego pomysłodawcy muszą zebrać podpisy 10 procent wyborców z Wrocławia – w praktyce to ponad 48,3 tys. osób. Jeśli się to powiedzie, komisarz wyborczy ogłosi termin referendum. By było ono ważne, swój głos musi w nim oddać co najmniej 3/5 osób, które brały udział w wyborze prezydenta Wrocławia – do urn musiałoby pójść około 155 tysięcy wrocławian.

W wyborach prezydenta Wrocławia w 2018 roku na Jacka Sutryka głosowało 50,2 proc. wyborców. Poparło go 129 669 głosujących.