Krajowy konsultant medycyny rodzinnej: wystarczy oświadczenie rodzica, że dziecko jest zdrowe

Krajowy konsultant medycyny rodzinnej dr hab. Agnieszka Mastalerz-Migas uważa, że w dobie pandemii wystarczy oświadczenie rodzica o tym, że dziecko jest zdrowe. Wymaganie zaświadczeń lekarskich w żłobku lub w przedszkolu naraża dziecko na możliwe zakażenie – dodała.

Krajowy konsultant medycyny rodzinnej dr hab. Agnieszka Mastalerz-Migas zabrała głos w tej sprawie na Twitterze po tym, jak prezydent Wrocławia wydał pod koniec maja 2020 r. zarządzenie w sprawie zasad funkcjonowania żłobków wchodzących w skład Wrocławskiego Zespołu Żłobków w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19.

“W dobie pandemii, gdy wizyty w placówkach opieki zdrowotnej powinny się odbywać tylko wtedy, gdy jest to konieczne”, prezydent Wrocławia Jacek Sutryk “nakazuje rodzicom dzieci przedszkoli i żłobków dostarczać zaświadczenie od lekarza, że są zdrowe, po każdej chorobie. Gdzie tu sens?” – napisała konsultant.

strefa premium

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU SAMORZĄDOWEGO

lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie. Nie masz konta? Kliknij i załóż konto!

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Źródło by [author_name]