Aborcja. Stanowisko zarządu PO nieważne? Poseł Paweł Zalewski chce zwołania konwencji krajowej. Co ustalono?

Oczekuję, że zostanie zwołana konwencja partyjna, która rozpatrzy stanowisko zarządu w sprawie aborcji – mówi poseł PO Paweł Zalewski, jeden z sygnatariuszy tzw. listu konserwatystów. Jak przekonuje, zmiana stanowiska partii w tak fundamentalnej kwestii nie może dokonywać się decyzją zarządu. – Lepiej, że decyzję podjęto teraz, a nie w kampanii wyborczej, bo wtedy PO mogłaby na tym stracić – komentują w nieoficjalnych rozmowach inni platformiani konserwatyści.

Miażdżące reakcje po decyzji PO ws. aborcji. „Teraz koalicja z Lewicą i Wiosną?”

Platforma Obywatelska poinformowała o swoim stanowisku ws. przerywania ciąży. Jak ocenili, to kobieta powinna podjąć decyzję o tym, czy do 12….

zobacz więcej

Zarząd Krajowy PO przyjął w środę późnym wieczorem stanowisko partii w kwestii aborcji. Zostało ono ujęte w „Pakiecie Praw Kobiet, na który – jak mówili politycy PO – składają się propozycje dotyczące bezpieczeństwa kobiet (edukacja seksualna, refundacja antykoncepcji, w tym awaryjnej, zapłodnienia in vitro i badań prenatalnych oraz pomoc dla rodzin wychowujących dzieci z niepełnosprawnościami) oraz „Nowa umowa społeczna”, która zakłada legalną aborcję do 12. tygodnia ciąży po konsultacjach pacjentki z lekarzem i psychologiem.

Spór wewnątrz PO

Liberalizacji prawa do aborcji przeciwne było tzw. konserwatywne skrzydło Platformy Obywatelskiej, które przygotowało własne stanowisko dotyczące aborcji. W liście wysłanym do zarządu grupa 21 parlamentarzystów PO zaznaczyła, że nie zgadza się na koncepcje zmierzające do zapewnienia „aborcji na życzenie”, podkreślając zalety tzw. kompromisu aborcyjnego z 1993 r. Przestał on obowiązywać po opublikowaniu październikowego wyroku TK. Opowiedzieli się też za referendum.

Decyzja zarządu postawiła sygnatariuszy tego listu w mało komfortowej sytuacji.

Poseł Waldy Dzikowski przekonuje, że listu nie można interpretować jako stanowiska partyjnych „konserwatystów”. Jak argumentuje, sygnatariusze listu także opowiadają się np. za edukacją seksualną. Jedyną różnicą jest prawo kobiety do podjęcia decyzji o aborcji do 12 tygodnia, po konsultacjach z lekarzem i psychologiem.