Aborcja w Polsce. Jakie jest stanowisko ugrupowań z polskiego Sejmu?

• Zdania wśród ugrupowań w Sejmie na temat aborcji są podzielone. Partie opowiadają się od poparcia dla decyzji TK, przez powrót do kompromisu z 1993 r., po jej liberalizację
  • Polska 2050 Szymona Hołowni, PSL i część członków Koalicji Obywatelskiej proponuje przeprowadzenie referendum w tej sprawie
  • Po przeciwnych stronach stoją natomiast Konfederacja – chąca zaostrzenia prawa aborcyjnego – i Lewica – wnioskująca o liberalizację
  • Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Onet.pl

Od 1993 r. obowiązywały przepisy zwane kompromisem aborcyjnym, które umożliwiały przerywanie ciąży w trzech przypadkach: gdy jest to efekt przestępstwa, zagrożone jest życie lub zdrowie kobiety, lub gdy płód jest ciężko i trwale uszkodzony. Sytuacja zmieniła się, gdy Trybunał Konstytucyjny uznał ostatnią z przesłanek za niezgodną z konstytucją, co w praktyce oznacza eliminację ponad 90 proc. legalnych aborcji dokonywanych w Polsce.

Od czasu decyzji Trybunału Konstytucyjnego w kraju wybuchły liczne protesty zainicjowane przez Strajk Kobiet, oraz dyskusja na temat przyszłości prawa aborcyjnego w Polsce. Oto co każde z ugrupowań w Sejmie mówi o prawie kobiet do przerywania ciąży.

To Prawo i Sprawiedliwość było inicjatorem kontrowersyjnej zmiany w prawie aborcyjnym. Autorami wniosku do Trybunału Konstytucyjnego byli dwaj posłowie PiS – Bartłomiej Wróblewski i Piotr Uściński. Listę poparcia dla tego wniosku podpisało 108 posłów Prawa i Sprawiedliwości.

Od tamtej pory stanowisko PiS wydaje się być jasne – to pełne poparcie dla decyzji Trybunału Konstytucyjnego. Choć pod naciskiem opinii publicznej retoryka niektórych członków obozu Zjednoczonej Prawicy znacznie się zmieniła.