Aborcja. Barbara Nowacka i Andrzej Halicki – spór wewnątrz Koalicji Obywatelskiej. Powodem stanowisko konserwatystów PO

Duże napięcia w Koalicji Obywatelskiej. Po tym, jak ujawniono stanowisko konserwatywnej części PO w sprawie aborcji, swój sprzeciw wobec aborcji na życzenie wyraził także europoseł tej partii Andrzej Halicki. W odpowiedzi Barbara Nowacka stwierdziła, że to „beznadzieja i obłuda zgrywać Europejczyka w PE, gdy jest się za średniowieczem dla Polek w kraju”. Jak się okazało, to był dopiero początek wewnętrznych przepychanek.

Platforma Obywatelska za aborcją na żądanie? Grupiński podpiera się św. Augustynem

Poseł Rafał Grupiński z Zarządu Krajowego PO ocenił, że Platforma jest na drodze do tego, by przyjąć stanowisko, zgodnie z którym aborcja powinna…

zobacz więcej

Platforma Obywatelska cały czas czeka na rekomendacje w sprawie aborcji wypracowane przez tzw. zespół do spraw trudnych pod kierownictwem Małgorzaty Kidawy-Błońskiej. W sobotę marszałek Sejmu w Radiu ZET mówiła o tym, że opracowywana jest „czwarta przesłanka” ws. aborcji.

„Pierwotnie (rekomendacje – red.) miały zostać zaprezentowane na poniedziałkowym posiedzeniu zarządu partii. Wciąż nie wiadomo, co wypracował zespół byłej kandydatki na prezydenta Polski, ale nieoficjalnie słychać, że Platforma Obywatelska, poza dotychczasowymi trzema, chce zaproponować czwartą przesłankę do przerywania ciąży. Dla konserwatystów taki pomysł jest nie do zaakceptowania” – podaje Interia.

Stanowisko konserwatywnej frakcji PO

Portal ujawnił stanowisko konserwatystów PO, pod którym podpisało się 20 osób „sprzeciwiających się rekomendacji zespołu Małgorzaty Kidawy-Błońskiej w sprawie aborcji, jeszcze przed upublicznieniem”. Wśród tych osób są m.in. Paweł Zalewski, Cezary Grabarczyk i Antoni Mężydło.

Dwa kluczowe pomysły konserwatywnej frakcji Platformy Obywatelskiej to zdecydowany sprzeciw w sprawie aborcji na życzenie i propozycja referendum. Konserwatyści ostrzegają, że pomysł liberalizacji prawa aborcyjnego doprowadzi do jeszcze większych podziałów w partii i kolejnych odejść.

„To nie jest stanowisko zbuntowanego skrzydła, tylko środka i większości PO” – napisał na Twitterze europoseł Platformy Andrzej Halicki; dodał, że podpisuje się pod przygotowanym stanowiskiem.

W dyskusję na Twitterze włączyła się Barbara Nowacka z wchodzącej w skład KO Inicjatywy Polskiej. „Beznadzieja i obłuda zgrywać Europejczyka w PE, gdy jest się za średniowieczem dla Polek w kraju” – napisała. I choć nie wskazała bezpośrednio na Halickiego, większość komentujących odebrała jej wpis jako przytyk do wypowiedzi europosła PO.

Tak zrozumieli to także koalicjanci.

Bronią Halickiego

„Nie zgadzam się, by ktoś mówił do Andrzeja Halickiego, że ma spadać (eufemizm). To jakieś dziwne, nowe obyczaje” – napisała Joanna Kluzik-Rostkowska z PO, deklarując jednocześnie, że jest zwolenniczką „legalnej, bezpiecznej aborcji do 12. tygodnia”.

W kolejnych wpisach także Halicki przekonywał, że jest liberałem, ale „na konserwatystów nie pozwoli wylewać pomyj”. „Są i będą się dobrze czuli w PO, bo są potrzebni” – argumentował, apelując o uspokojenie emocji.